Dag 5 - River Kwai - Hell Fire Pass
13 juli 2016 - Khwae Noi, Thailand
Het is tegen 5 uur als de wekker gaat. De grote rugzakken en Jannie haar supersized tas zijn gepakt en blijven in het hotel. De kleine rugzakken zullen dienst doen als mini-koffer voor de komende dagen. Het is tijd om nu eerst even te gaan ontbijten voor we rond kwart over zes zullen worden opgepikt. Het ontbijt smaakt goed en we worden opgehaald uit het restaurant want ons vervoer is mooi op tijd.
Met een busje met enkele medereizigers rijden we door Bangkok. Het is nog geen half zeven, maar de stad is al ontwaakt. Er zijn al diverse kraampjes met groente en fruit open. Maar ook eettentjes langs de straat waar al gegeten wordt: ontbijt op straat. De trip brengt ons naar een bus: we gaan met 27 man op pad. De bus is netjes verzorgd en voorzien van airco. Sam is onze gids en hij geeft tekst en uitleg over Thailand in het algemeen en de komende 2 dagen in het bijzonder. We maken een stop bij een benzinepomp zodat er even koffie gedronken kan worden bij één van de vele koffietentjes bij de parkeerplaats.
We vervolgen onze weg en na een uurtje rijden stoppen we in Thip Narong Village om een bezoek te brengen aan The Death Railway Museum. Een museum ter nagedachtenis aan de bouw van de Birma spoorlijn van Bangkok naar Birma die ten tijde van de 2e Wereldoorlog gebouwd is als transportroute naar Birma. Een klein gedeelte bestond al, maar het grootste deel van Nog Pladuk naar Thanbyuzayat moest nog aangelegd worden. De film The Railway Man uit 2012 (met o.a. Nicole Kidman) vertelt het verhaal gebaseerd op de memoires van Eric Lomax, een jonge gevangen genomen soldaat in de 2e Wereldoorlog die aan de Railway heeft gewerkt. Bij het museum is ook een grote begraafplaats (Kanchanaburi War Cemetry) ter nagedachtenis aan de gevallenen. Hier zijn zo'n 7000 graven, waarvan 1900 Nederlandse (zie ook één van de foto's voor tekst en uitleg) .
We vervolgen onze weg en gaan naar de Bridge over the river Kwai. De brug lijkt best nieuw, maar stamt toch echt uit de 2e Wereldoorlog. Ook ik maak vele foto's, net als alle andere toeristen. En voor we weer op pad gaan, koop ik natuurlijk ook een mooi t-shirt. Bridge over river Kwai: "been there, done that, got the tshirt" :-)
We rijden verder en na een klein uurtje rijden stopt de bus. Tijd om uit te stappen en te lunchen zegt Sam de gids. Maar, wij krijgen eerst nog een leuk ritje met privé vervoer.
Jannie wordt helemaal blij als blijkt dat wij met z'n drieën verder gaan in een Landrover. Het is een oud beestje, maar wel luxe met leren stoelen en airco. Op zich is die laatste nu even niet nodig, want het regenseizoen toont ons zijn voorkomen. Oftewel, een lekkere frisse bui. Tijdens ons ritje neem ik de tijd om het verslag even bij te werken. Om me heen kijken kan ook, maar ik zie wel heuvels rondom ons, maar ik zie meer grijze lucht en regen.
Als we aankomen bij het kamp staat het eten al voor ons klaar. We worden heerlijk verwend met een Thaise maaltijd van soep, rijst en enkele soorten curries. Na het eten gaan we naar ons onderkomen: een zeer luxe tent op palen gebouwd. Deze lijkt op een luxe hotelkamer met eigen douche en toilet. En een airco. Wat kun je nog meer wensen.
Op het middagprogramma staat een bezoek aan Hellfire Pass. Dat is een pas die is uitgehakt voor de spoorweg die ook bekend staat als "Death Railway. Onze gids Lan, die een soort van Australisch Engels spreekt, begeleid ons op deze privé tour. We gaan weer op pad met de Landrover en na een kleine 10 minuten rijden komen we bij de pas. Daar maken we een wandeling die tot een monument gaat. En dan weer terug naar het museum. Daar lezen we de toelichting bij de foto's om een indruk te krijgen wat zich hier heeft afgespeeld. En dat is zeer indrukwekkend!
Als we weer bij het kamp aankomen gaan Sanne en ik naar "het zwembad". Een kleine poel met mooi uitzicht over de rivier. Daar hangen we even rond waarna we lekker gaan douchen en relaxen alvorens we om een uur of 7 gaan eten.
Het eten smaakt ons goed. We kunnen genieten van een lopend buffet met een keuze uit heerlijke gerechten. Als we denken klaar te zijn en op pad naar "de kroeg" gaan, ontdekt Jannie nog een tafel waar een lokaal toetje op staat. Daar proeven we nog wat van en het smaakt heerlijk: zoet, met kokosmelk, zoete aardappel en een soort van gepofte rijst. Echt iets voor mij. Maar, we laten het hier bij.
Op het avondterras genieten we nog na van de lange maar mooie dag. Morgen gaan we naar een volgend onderkomen en zullen we (wandelend?) een oud dorp bezoeken en met de riverraft op pad gaan. Maar eerst nog genieten van de mooie avond. Tot morgen.

- GJ: Welkom terug! https://www.youtube.com/watch?v=TB54dZkzZOY…
- Joke: Welkom thuis....heb elke…
- Anja: zijn jullie nog op koh phi…
- Ria en Judith: Wat beleven jullie veel avonturen.…
- Hedwig: Hallo Andre, Jannie en Sanne,…
Alle reacties »